Santa Barbara/Courtyard House

2012, Modern Hacienda, Santa Barbara, California

Located on 2.5 acres of sloped Montecito land, with a partial view of the Pacific, this discrete compound melds into its environment while distinguishing itself from the more bland local interpretations of Hacienda. The challenge was to design an inspired structure despite stringent CCR regulations that have since been reduced, and the budget of a young family. The architect also faced the challenge of zero net cut and fill of dirt on the triangulated and sloped site.

The goal was to create a house with hacienda vernacular but with greater openness, and modern sensibility, practical for a growing family. The entry is a sandstone-clad canopy that frames the Northern foothills; the double height entry gallery is punctuated by a series of wood trusses that impart warmth to the  clean lines of the home and open-plan living of the kitchen/dining areas; a central courtyard further reflects hacienda, with cooling effects on hot dry days, as well as an additional day-lighting source.  

The design is a balance of practical, playful and meditative elements that capture the essence of California living . The client wanted only one main story for ease with their three children. The kitchen is situated to provide multiple views to the young mother who can keep an eye on her toddlers, while she cooks. The double height great room leads to outdoor patios that open onto a pool and cabana, which in turn gesture toward the ocean beyond. Note below the series of “outdoor rooms” implemented by the architect.

The landscape design was a collaboration with Earthform landscape architects and included a field of lavendar, inspired by a scene from the Merchant and Ivory film, Howard’s End.